Wat is ‘plant based’
Plant based koken betekent dat het grootste deel van de maaltijd uit natuurlijke, plantaardige producten bestaat. In de traditionele keuken is vlees of vis de ster van het gerecht. In de plant based keuken hebben groenten en peulvruchten de hoofdrol. Daarbij gebruik je pasta, rijst, bulgur, couscous, quinoa, wraps of aardappelen. In mijn keuken neem ik altijd de volkoren optie omdat daar meer voedingstoffen inzitten. Wij eten geen vlees maar wel één keer per week vette vis. Zoals makreel, wilde zalm of haring. Ook mosselen eten we af en toe, lekker en vol eiwitten! Natuurlijk met friet erbij. 🙂
Caring doctors pleit voor de 80-20 verdeling; 80% plantaardig, 20% dierlijk. Wij zeggen: hartstikke goed maar ontdek vooral zelf wat voor jou een goede balans is. Zet kleine stappen en maak er jouw nieuwe, gezonde levensstijl van en niet iets dat je ‘vol moet houden’. Zoals een dieet. Het gaat er niet om wat je niet eet, het gaat erom wat je wel eet. Alleen dierlijke producten weg laten maar wel elke dag ultrabewerkt eten? Of heel veel suiker? Dat heeft niet zo veel zin. Begin gewoon met het vervangen van bijvoorbeeld koekjes met veel suiker door die met weinig suiker. Halveer de portie vlees op je bord en verdubbel je portie groenten en peulvruchten. Maar zorg er dan wel voor dat die geweldig smaken!